Zahradní ploty

Máte také zahradu kolem vašeho domu? Jistě, čas strávený v klidu domácí zeleně je jednoduše k nezaplacení. Každý si však zaslouží své soukromí, prostor, v němž bude svým pánem. Zahradní ploty jsou proto nutností, nejen kvůli případným nezvaným hostům. Vhodně zvoleným plotem zamezíte také přístupu lesní zvěře, která by vám mohla zničit veškerou okrasnou flóru. Jaké možnosti nabízí současný trh? Které z nich jsou opravdu praktické a nabízí snadnou údržbu? Na výběr jsou různé materiály zahradních plotů, ve finále záleží také na výšce plotu. Pokud by šlo o stavbu vyšší než dva metry v bezprostřední blízkosti chodníku nebo jiné veřejné komunikace, podléhala by úředním razítkům.

HK ploty

Nejde jen o estetický prvek

Samozřejmě je pravdou, že ke každé zahradě patří nějaká forma oplocení. A záleží na majiteli, kterou variantu si nakonec zvolí. V dnešní době je výhodou velmi pestrý trh, na němž si vyberou i nároční majitelé zahrad. V zásadě se nabízí dřevo, kov nebo umělé materiály, tedy například PVC. Součástí plotového systému zahradního plotu může být beton nebo umělý kámen. Je třeba plánovat, protože některý materiál téměř nevyžaduje údržbu, jinému budete muset věnovat značnou pozornost, ale odměnou bude dokonalá estetická stránka. Drátěný, dřevěný nebo kamenný, to je už spíše na vás. V neposlední řadě existují i živé ploty. K těm není nutný stavitelský um, jako spíš značná dávka trpělivosti. Vyrostou vám totiž na zahradě až za několik let, nejčastějším favoritem zahrádkářů jsou poměrně nenáročné túje.

Jaké otázky si musíte položit?

Výběr zahradních plotů nelze brát na lehkou váhu. Pamatujte, že své rozhodnutí budete jen velmi obtížně měnit. Je proto třeba zvážit všechny okolnosti a rozhodnout se pro materiál, který je pro vás nejpřijatelnější. Každá varianta má své pro nebo proti, klíčovým parametrem je proto vkus majitele zahrady. Které otázky by měly padnout, než si vyberete?

  • Bude nutné povolení úřadů? Nebo se bez něj obejdete? Záleží na umístění plotu i výšce.
  • Důležitou roli hraje rozpočet. Některé materiály jsou velmi ekonomické, jiné budou dražší.
  • Údržba. Chcete plot, jemuž se nemusíte věnovat? Nebo máte rádi klasiku a obětujete jí čas?
  • Výhled versus soukromí. Pokud chcete, zahradní ploty vás mohou doslova ukrýt před světem.

Dřevo je zavedenou klasikou

Dlouhou dobu platilo, že dřevo je jednička a mnoho domácností v minulých generacích ani nemělo jinou možnost. Jde tedy o tradiční materiál, na který se můžete spolehnout a díky němuž budete mít skutečně velký výběr. Dřevo symbolizuje přírodu a se zahradou bude výborně ladit. Hodí se na venkov a městskou periferii. Podezdívka prodlouží životnost konstrukce, ale mohutné základy, jako v případě betonového plotu, nejsou nutností. Nevyhnete se pravidelné péči, která má vliv na životnost. Ochrana proti houbám nebo plísním je nutností, natírání plotu celou rodinou je tradicí sobotního odpoledne na českém venkově. Opakujte ho minimálně jednou za pět let, případně častěji podle potřeby.

Nevýhody dřevěného plotu

Jistě, je pravdou, že dřevěný plot bude hezky ladit s okolím a v případě vhodného nátěru zapadne do kolektivu dalších prvků na vaší zahradě. Bohužel, v případě, že bude mít v blízkosti nízké keře a další zeleň, může se stát terčem hmyzu nebo plísní. Někdy dojde k poškození jednotlivých částí plotu, které je vhodné neprodleně vyměnit. Dřevo je sice přírodní variantou se vším všudy, ale musíte do něj také investovat svůj volný čas. Nejde o materiál, který by byl bezúdržbový a jednoduše zůstal tak, jak je, celé roky.

Plastový plot je cenově dostupný

Sázka na plast je dobrá pro všechny, kteří nechtějí strávit čas náročnou údržbou nebo jsou limitováni rozpočtem. Jde o materiál nabízející možnost různých dílčích úprav, prakticky neomezený je také výběr barevných odstínů. Některé typy těchto plotů mohou mít problémy s UV zářením, jemuž jsou dlouhodobě vystavené, jejich barva mírně vybledne. To je ale jen relativně malý mínus. Plastový plot nebude mít problémy s náletem hmyzu nebo rezivěním, nehrozí mu poškození od hub a plísní. Pečuje se o něj nadmíru jednoduše, jeho stavba je velmi snadná díky lehkosti celé konstrukce. Žádný nátěr, žádná náročná péče, aby plot nepoškodil déšť. Plast vydrží hodně, bohužel však může být citlivý na změny teplot. Při výběru hraje roli také estetika, protože dřevo nebo kov jsou přece jen elegantnější.

Kov je osvědčeným materiálem

Jistě namítnete, že kovový plot může mít hodně různých podob. Vsadit na drátěnou variantu je jistě ekonomické, výhodou je jednoduchost údržby a také poměrně snadná instalace. Tento typ plotu si dobře porozumí s nenáročnými popínavými rostlinami, jako jsou břečťan nebo lichořeřišnice. Ale klasický kovový plot je o něčem jiném, jde spíše o samostatnou alternativu, která působí nadmíru romanticky. Díky žárovému zinkování odolá zubu času a údržba je podobně jednoduchá jako u drátěného plotu. A design? Ten si vybere každý sám za sebe, protože možností je snad až nekonečně mnoho!

Výhody kovového plotu jsou nasnadě

Odolají náročným povětrnostním podmínkám a jsou velmi stabilní. Kovové ploty nabídnou pevnou oporu třeba na celou generaci. V kombinaci s elegantní brankou vytvoří příjemné prostředí, které potěší pozvané návštěvy k zahradnímu posezení. Bohužel, mohou být spojené i s určitými mínusy. Na co byste měli myslet, než si je pořídíte? Mimochodem, záleží také na druhu kovu. Hliník je lehký a odolává korozi, ocel je mimořádně pevná a působí velmi moderně.

  • Během letních měsíců se umí hodně rozpálit, dotek je nepříjemný i v mrazivých teplotách.
  • Některé varianty kovových plotů mohou být opravdu těžké. To znamená náročnější instalaci.
  • Vyšší pořizovací cena. Musíte počítat s tím, že kovová varianta představuje velkou investici.

Betonový plot je zárukou klidu

Pokud nechcete, aby se k vám na zahradu někdo díval, zvolíte si betonový plot a budete mít naprostý klid. Takový je jednoduchý scénář, který si můžete už brzy napsat, je však pravdou, že půjde o značnou investici. Beton, cihla nebo kámen, záleží na vás. Bariéra proti hluku je zaručená, zvědavé pohledy zvenčí také nehrozí. Jde o materiály pevné, trvanlivé a s naprosto minimální potřebou údržby, už jen proto, že nebudete nic lakovat nebo natírat. Náročná instalace, ke které si musíte pozvat partu řemeslníků, je jen zdánlivým mínusem. Jde o investici skutečně na celý život, díky níž se snoubí ochrana soukromí a mimořádná odolnost vůči rozmarům počasí.

Materiál, kterému patří budoucnost

Samozřejmě nejde jen o kov, plast nebo dřevo. Existuje totiž i relativní novinka, kterou už západní svět dobře zná a objevují postupně také čeští majitelé zahrad. Dřevoplast je odolný, nabídne barevnou stálost a mimořádně dlouhou životnost. Označuje se někdy také pod zkratkou WPC, setkáte se také s pojmenováním „umělé dřevo“. Nabídne hodně i po stránce estetiky, protože věrně imituje dřevo. Nevadí mu plísně nebo hmyz, jde o ekologickou variantu, jejíž slabiny lze hledat ve vyšší pořizovací ceně a omezené možnosti oprav. Velké teplotní změny dřevoplastu také příliš nesvědčí. Další moderní variantou jsou gabionové ploty. Jde o konstrukci, která vyžaduje značnou počáteční investici a zabírá větší prostor než klasické pletivo. Spojuje kov a kámen a nabídne dlouholetou životnost.

 

Máte zájem o nezávaznou konzultaci či kalkulaci?
Kontaktujte nás!